четвъртък, 28 февруари 2008 г.

В този пример от All-Nettools лявото цвете (8.9К) не съдържа скрита информация, а дясното (11.2К) съдържа около 5К текст защитен с парола. На втория ред левият файл (4.6К) е празен, докато десния съдържа 0.5К текст (големината на файла се е запазила).

Няма точен отготор точно колко информация може да бъде скрита чрез стеганографията. Често използван пример е, че можете да скриете текста на Библията в изображението на доларова банкнота, но банкнотата ще е голяма колкото монитора ви. Има две основни правила: първо, големите файлове, динамичните медии като видео файловете, могат да скрият повече информация. Второ, ако се опитате да вмъкнете прекалено много информация, може да промените файла прекалено много. За предпочитане е да не се използват едноцветни изображения или такива с преобладаващ сив цвят, защото промените в тях ще бъдат по-лесно забелязани.

Програми

Една от често използваните стенографски програми е S-Tools, която позволява да скриете всякакви файлове в .gif и .bmp изображения или .wav файлове. Програмата не само скрива дадения файл, но и го криптира. Просто изтегляте с мишката “носещия” файл до прозореца на програмата, след това изтегляте и файла, който искате да скриете, избирате алгоритъм на кодиране и парола и сте готови!

Други програми са Steganos Security Suiteи Scramdisk, която създава виртуален дял в даден .wav файл и скрива в него вашата информация. Големината на кодирания дял варира между 25 и 50% от оригиналната големина на файла. Най-хубавото нещо на програмата е, че без да знаете фразата-парола е невъзможно да докажете, че файлът съдържа допълнителна информация. Програмата snow пък скрива дадено съобщение като прибавя по един интервал в края на всеки ред на текстов файл или e-mail. Може би най-странната стеганографска програма е Spam Mimic, която кодира вашето съобщение в e-mail-и на вид идентични със спамовете, които получавате ежедневно.

Комерсиалните стеганографски програми се концентрират върху прибавянето на дигитални водни знаци към аудио файлове и изображения. Тези знаци се разчитат от специални програми и съдържат данни кога е бил създаден файла, кой държи авторските права, начин за връзка с автора и т.н. И все пак, водните знаци не могат да издържат на манипулирането на файловете с програми като StirMark и UnZign, които се появиха в мрежата с въвеждането на технологията.

Няма коментари: